Biografie Diny Jacobs-Toonders

Ik ben geboren in 1953 in Aalst en opgegroeid in Oerle en ben nu woonachtig in Eersel. Als kind al was ik erg geïnteresseerd in tekenen en tekende ik van alles na. Ik woonde op een boerderij en had altijd eigen dieren zoals een hond, konijnen en cavia's . Ik ging ook vaak de koeien halen als ze gemolken moesten worden. Ik was vaak op de boerderij en bij de beesten te vinden.

Na de middelbare school ging ik voor onderwijzeres studeren. Het werken met kinderen vind ik heel inspirerend en dat doe ik nu ook nog. Toen onze kinderen klein waren en ′s avonds vroeg naar bed gingen had ik weer tijd om te gaan tekenen en schilderen. Ik heb toen verschillende cursussen gevolgd bij de vrije academie. Ik wilde graag een schilderij in huis met koeien. Ik ging op zoek en tijdens deze zoektocht kwam ik veel koeienschilders tegen. Ik was erg onder de indruk van de schilder "Fedor van Kregten". Verder ontmoette ik een veeschilder van deze tijd, "Ruud Spil". Ik kreeg steeds meer de behoefte om het ook zelf te proberen en uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt.

In 2002 ben ik naar de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk gegaan. Ik volg de richting portret en model. Dit zie ik als een voorbereiding op het schilderen van de dieren. De anatomie is belangrijk. Verder is het belangrijk om te leren hoe je een mens of dier tot "leven" kunt brengen op het doek.

Vaak ga ik naar buiten om de natuur en de dieren te bekijken. Ik neem veel foto's en maak af en toe een schetsje. Ik wil graag de indrukken daar opdoen. Ik moet er iets bij voelen, de bewegingen, de intimiteit, het oogcontact. Een dier poseert niet, het neemt steeds een andere houding aan. Naast het huis lopen de koeien en dan kan ik daar weer inspiratie opdoen. Ik wil graag het oogcontact met de dieren weergeven. Het valt mij ook op dat elke neus van elke koe weer zo anders is. Je ziet zoveel details die je voorheen nooit zag. Als je goed kijkt zie je steeds weer iets nieuws. Als het mooi uitkomt schilder ik de oornummers erbij, anders laat ik deze weg. Tijdens het schilderen vergeet ik de tijd, het is erg ontspannend.

Ik werk voornamelijk met olieverf. Ik kan dan tijdens het werk de kleuren mooi in elkaar over laten lopen. Verder kun je met olieverf dingen gedeeltelijk wegpoetsen, grof en fijn werken en al doende komt het werk tot stand. Ik werk meestal realistisch en probeer daar een eigen richting in te zoeken. Er zal altijd iets herkenbaars in te zien zijn ook al zal er meer fantasie inkomen.

In 2003 zijn de koeien van de boerderij verkocht en stonden de stallen leeg. Van de melkstal is toen een tentoonstellingsruimte gemaakt en konden de koeien (schilderijen) weer terug op hun oude plaats. In de kalverenstal is een atelier gemaakt en daar kan ik nu in de vrije uren gaan schilderen. Het eerste schilderij dat ik daar maakte was van een wit kalf en daarom heet het nu "Het witte Kalf".